måndag 16 augusti 2010

Fairfield flickor i Ydre

Sylvia Shay och Camille Morehead, Fairfield, Iowa.
Rotarys utbytesstipendiater Lottie Rääf från Ydre samt Jenny Anderberg från Kinda fick oväntat men välkommet besök i veckan. Vännerna Camille Morehead 20, samt Sylvia Shay 19, kom till Ydre efter att ha besökt en vän i Norge.

Camille säger att de båda är intresserade av skandinavisk kultur och när nu möjligheten att bo hos någon såväl i Norge som i Sverige beslöt de sig för att åka.
Båda vill gå i skolan i Sverige och studera konst, fotografi och grafisk design.
Likheterna mellan Ydre och Fairfield finns där.
- Alla vet allt om alla här också, skrattar Camille.
Hon fortsätter:
- Det känns som om folk samarbetar här och är aktiva. I Fairfield är det likadant. De som är engagerade är med i allt som händer, säger hon och tittar på Lottie.
Ydreborna känner väl till hur Lottie engagerat sig i Ydre Riskteater, Giget och nu Kreativitetshuset Lyan där jag träffar amerikanskorna.

Lottie skulle gärna få Ydre att efterlikna Fairfield mer. Folk håller samman, har marknad två gånger i veckan och tänker miljövänligt. Ett vackert levande torg i parkmiljö.

Under den gångna veckan har flickorna visats runt av sin lokala värdinna
och de har bott hos familjen. De har fått ridit Islandshästar i Elmershult, varit på rockparty, grillat och letat älgar om kvällarna. De har även provat fiskelyckan utan framgång och snart väntar emigrantmuseet i Kisa och en träff med Jenny Anderberg som reste med Lottie till Amerika.
Största intrycken från Ydre är de fina röda husen med vita knutarna. Sådana hus finns inte i USA.
- Det känns verkligen landet, säger Camille.
De tycker också att människorna här är väldigt vänliga och att det är lätt att prata med folk. Alla kan bra engelska.
De har även varit på studiebesök på Träullit i Österbymo och imponerats av det miljövänliga byggmaterialet.
- Det skulle verkligen passa i Fairfield, konstaterar Camille.
Fairfield är ju så kallat Off the grid, vilket betyder att det inte är kopplat till ordinarie elnät och telenät utan här har man valt grönare alternativ såsom solceller och vindkraft med mera.
Flickorna ska nu närmast hjälpa till att måla i Lyans lokaler där renoveringen pågår för fullt. På torsdag reser de vidare.
Lottie Rääf säger:
- Kul att de tog sig tid att komma. Ofta är det något man bara säger. De känns så äkta, precis som alla i Fairfield. Det vore kul om det kunde bli mer samarbete mellan orterna då Fairfield också är en väldigt kulturell stad, avslutar Lottie.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar