tisdag 3 augusti 2010

Nya vandringsgesäller i Kvarnarp





I lördags var det jubileumsfest i Kvarnarp. Det firades att René Mraule och Christian Scharf varit i Kvarnarp i fem år .
-Alltid när det står mat på bordet eller vi har fest så kommer det en ny vandringsgesäll, säger René .I lördags kom två nya.
-Jag tror de luktar sig hit, skrattar han.

René Mraule har också varit vandringsgesäll och tillsammans med Christian Scharf slog de sig ned i Sverige.

-Någonstans ska man ju stanna, säger René. I Kvarnarp beslutade de sig att öppna en knutpunkt i Sverige för vandringsgesäller knutna till föreningen Die rechtschaffene fremden Zimmer-und Schiferdeckergesellen.

Från Tyskland har de vandrat och liftat och det är en 800-årig tradition. Förr var den ett måste, nu gör man den för sin egen skull men man måste ändå följa en rad regler.

En förutsättning är att man inte har barn, att man inte är kriminellt belastad och är skuldfri.

Kläderna utgör viktig symbolik. Hatten visar att mannen är fri och utan förpliktelser.

Jackan har sex knappar för sex dagars arbetsvecka. Västen har åtta knappar för åtta timmars arbetsdag. Kravatten är kännetecknet för föreningen. Skulle gesällen begå ett brott under sin vandring, tas kravatten av och han utesluts.

Byxorna har dubbla blixtlås. En gammal sägen säger att det är för att snabbt kunna komma ur dem ifall man ramlar över bord. Av samma anledning är byxorna utsvängda för att skorna ska komma igenom vid drunkning. En annan säger att det sistnämnda är för att inte snickaren ska få sågspån i skorna.

Det är inte tillåtet att ha andra smycken än ett örhänge. Förr hade det större symbolik. Då skulle det vara i guld så man kunde betala sin egen begravning. Nu spelar inte materialet någon roll.

I sin hand har han en vandringsstav. En stav som skall finna sin ägare och inte tvärtom. Det är tillåtet att ta emot en stav som gåva men många ramlar över den i skogen. Han bär också ett knyte som är en gånger en meter där han bär sin packning, sitt liv. Gesällen har ingen bil, lägenhet eller mobil. Således inga kostnader men ofta inga pengar heller.

Därför liftar han, får ofta mat och husrum gratis, ibland mot en snickarinsats. Att ta upp en liftare i gesällkläder är ofarligt. Systemet tillåter inga busar.

Vandringen skall pågå i minst tre år och en dag. Första året ska ske inom de tysktalande länderna. Det andra året inom Europa och på det tredje står hela världen öppen.

Tilman Haske och Sören Hansen kom i lördags och har haft tur som fick lift med en bil ända från Växjö. Det är inte så lätt att lifta i Sverige och nästan bara utländska medborgare plockar upp killarna. Folk behöver dock inte vara rädda. Deras klädsel är känd världen över och är ett bevis på pålitlighet. I Tyskland, Schweiz och Österrike är det aldrig några problem.

Kvarnarp har ersatt Stockholm som enda knutpunkt i Sverige. Runt om i världen finns 54 ställen, varav Norge har tre. Efter två till tre månader här har Sören och Tilman tänkt ta sig till Tromsö i Norge. De söker nu snickararbeten i Ydre trakten under tiden.

De är fullt utbildade byggnadssnickare båda två.

-En gesäll äter dubbelt så mycket som en vanlig person, skrattar René. Jag kan ta emot 20 man här för natten, med tio i varje rum. De jobbar lite här om de vill men är fria att gå vidare om vi inte avtalat något. För ett avtal gäller.

På en vandrargesäll kan du lita på!


1 kommentar:

  1. Hej tyckte mycket om din berättelse om de vandrande gesällerna .... försöker just nu att hjälpa någon i ett forum som heter schwedenforum att komma i kontakt med någon som vet något om att vara vandrande gesäll i Sverige idag, speciellt om man kommer ifrån Tyskland.
    Önskar dig en jättefin söndageftermiddag
    Hälsningar från Jönköping
    Irene

    SvaraRadera