torsdag 5 augusti 2010

Kullarp- en radby på Östergötlands tak





Alldeles i närheten av Östergötlands högsta punkt Stenabo, ligger en radby, med fyra gårdar i rak linje. Mycket vackert och annorlunda.

Som mitt tredje smultronställe vill jag ta er med till Kullarp, placerad 310 meter över havet. Parstuga, tvillingstuga och enkelstuga ligger tätt tilsammans precis som de gjort sedan slutet av 1700-talet. Runt byn finns gamla åkertegar och beten.

Att hålla sams här har tydligen inte varit ett problem, men ett måste. För när den ena bonden skulle ta in sina kor till lagården för mjölkning, fick han passa upp så inte den andra bonden i grannhuset var i färd med att ta in i sina kor. Alla kor gick lösa då, och fick fösas från ett bete, över gårdsplan och in i rätt lagård. Det måste ha varit ett litet pusslande med det, kan man förstå då man står där på gårdsplanen och tittar.

Åtråvärd loftbod
En mycket vacker loftbod möter min blick. Tidigare har det funnits en likadan till alla fyra gårdarna. Den som ännu står här ville Skansen ha, men det blev inget av med det.
Dokument vittnar om Kullarps historia ända till 1545, men troligen har den en äldre historia än så. På den tiden hette byn Kullatorp. Fram på 1820-talet bodde här ett femtiotal personer. Det har aldrig varit fråga om någon hemmansklyvning i Kullarp.

På femtiotalet skulle det tas flygfoto på radbyn. Två grabbar lade då en stege upp på taket från mjölkrummet och klättrade sedan upp på det branta sticketakets nock för att komma så nära flygmaskinen som möjligt. Jag har haft förmånen att se det kortet och nog ser man två små filurer på taket alltid. Det var stort med flygplan på den tiden.
Här fanns också fyra slipstenar på rad då, så att alla fyra gårdsägare skulle kunna slipa sina liar då det begav sig, berättar Elis Östh för mig, en av filurerna på taket. Slipstenarna stod i närheten av visthusboden. Därinne stod ibland en tunna sill. Då kunde de boende bara hämta det antal sillar de ville ha och skriva upp på en lapp. Det säger lite om hur nära och förtroligt det var här i byn
Hitta dit
Enklaste vägen kanske att hitta dit, är att ta sig från Österbymo till Rydsnäs. Sväng mot Axebo i Rydsnäs. Där vägen sedan delar sig håller du höger. Sväng höger igen där det står Kullarp 1. Gården går inte att missa.

När man sedan åker därifrån kan man ta till höger i den korsningen där det stod Kullarp 1. Vid Axebo kör man rakt fram. Då kommer du till Östergötlands högst belägna sjö, Solbergasjön på över 300 meter över havet.

Fortsätter du så en bit till ser du snart Stenaboskylten till vänster. Stenabo ligger på den högsta punkten i länet med 321 meter. Då du kört en bit till kommer du snart till Gällerstena, där tar du vänster. Vid den T-korsning du sedan hamnar vid, svänger du vänster för att komma till Österbymo eller höger för Svinhult. Valet är ditt, många outforskade äventyr lurar runt knuten.

2 kommentarer:

  1. Å, det finns så mycket fint och intressant på hemmaplan. Även om man kört förbi ibland vet man för lite om såna här unika platser.

    SvaraRadera
  2. Ja och det är just därför jag vill förmedla vad jag hittar, och tillägger en vägbeskrivning så man faktiskt kan ta sig dit!

    SvaraRadera