tisdag 10 augusti 2010

En travande bonde i Svinhult



SVINHULT

I Svinhult har det rått bråda dagar hela sommaren för bonden Tommy Svensson. Han har en maskinstation och gör en massa jobb på entreprenad åt andra bönder i trakten.
Han slår, tröskar, plöjer och pressar.
Tommys fru Gerd sköter bokföring och papper. Till EU ansökningar och liknande tar de hjälp av de som kan det bättre.
Det är dock inte det traditionella jordbruket som enbart tar Tommy och Gerds tid. Nej, det är hästarna också. För tillfället har de sex hästar och två av dem är travarna Ronja Black och Tap Tiara. Den sistnämnda är en tvååring som Tommy ska köra premielopp med i höst är det tänkt.
Annars har det legat lågt med travträningen i sommar. Förr om åren var det något som Tommy gjorde tillsammans med sin far, som faktiskt var den drivande faktorn och den som startade med travhästar i familjen.
- Det var på 70-talet. Första hästen vi köpte var ett fölsto som hette Linnea. Hon gav oss 18 föl genom åren. Den lille Absinth som vi har i dag är en släkting till den första hästen, säger Gerd Svensson.
Åldern tar ut sin rätt och i dag får Tommy och Gerd sköta hästarna själva. De har kört in alla hästarna hemma men sedan lämnat travämnena till Mantorp, till den forne proffstränaren Sture Lindström.
-Den bästa hästen var Affe, han sprang in 749 000 kronor säger Tommy.
Gerd bläddrar i pärmen och kommer fram till att Calle Koss sprang in nästan lika mycket, det vill säga 709 000 kronor.
-Det är tufft med trav, säger Tommy. Det går inte att leva på om man inte har en riktig stjärna. Det blir mycket kvällstid. Jag brukar komma hem vid ett om nätterna när man tävlat och så ska man upp och jobba på morgon igen, säger Tommy som haft sin amatörlicens sedan 1983.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar