söndag 26 september 2010

Hoffmaestro & Chraa i Tranås

Hoffmaestro & Chraa gav allt på Parkhallen i fredags.

Hoffmaestro & Chraa är ett band på elva medlemmar som turnerat konstant i två år och väldigt intensivt under det senaste.
10de september skrev de historia på Gröna Lund. En halvtimme före spelstart blev det nödvändigt att stänga grindarna på grund av det enorma publiktrycket. 4000 personer kom inte in. Detta har bara inträffat tidigare under den legendariska spelningen med Bob Marley samt National Teatern.

De går sin egen väg och vägrar att sorteras in i ett genrefack. Jag skulle säga att det inte går att göra det heller, för deras musik är som en drink med barens alla ingredienser som är hysteriskt skakad innan den serveras med tomtebloss, paraplyer och magnesiumbomber, till toner av reggae, en portion Fläskkvartetten och ett sanslöst tempo i en underbar mix.
Bandet är ännu okänt för många, men samtidigt hur stora som helst för andra. Media har haft sin del av ansvaret för det, då både morgon- och kvällspressen tackade nej till att bevaka spelningen på Gröna Lund. Jag snuddar vid tanken på Bonniers miss av Astrid Lindgren.
Jens Malmöf, ledsångaren i bandet säger:
-Vi har gjort lite tv, och en hel del lokalpress, men Stockholmsmedierna är inte så förtjusta. Det som gör mig upprörd är när folk nedvärderar de som lyssnar på oss och förklarar hur dålig smak de har som om de inte kunde välja själva vad de vill lyssna på.
Det är väldigt markanta skillnader på hur vi uppfattas på landsbygden och i storstan. Men vi har alltid haft en jättebra publik i Stockholm, det ska tilläggas. Det är väl egentligen bara de stora medierna som inte hakat på. Jens fortsätter:
-Det har ju funnits en fördel med att inte kommunicera genom media. Enda ställena när vi klockrent når ut till vår publik är live eller via filmklipp som vi lägger ut själva. Kontakten blir ganska direkt. Publiken har själva fått upptäcka musiken utan att ha blivit påprackade av någon expert som förklarar vad som är hippt eller bra. Djungeltrumman har gjort jobbet. Djungeltrumman och internet, det gamla och det nya i ett vackert giftermål, säger Jens.

I filmen Stockholm Boogie från 2005, stod de för 80 procent av soundtracket samt ledmotivet. Det var då killarna fick börja lära sig musikbranschen. Då var de fortfarande väldigt unga och gjorde mycket på lek enligt Jens, så de gick på en del minor med bolagsbitar och media som har gjort de mer luttrade.
-Det var helt klart då något hände och det började strömma till mycket folk på spelningar. Mängden har bara ökat efter det pö om pö. Globens Annexet var fett också, utbrister Jens med glädje och fortsätter entusiastiskt:

-Det har varit väldigt fint publikstöd över hela landet vilket gör att man någonstans pallar att turnera hårt för det är ett slitigt liv. Då man kommer som kanske hit till Tranås, och publiken står och glittrar med ögonen då blir det så lätt. Det är ju väldigt mycket en akt som går ut på att publiken och vi har en spelning tillsammans. Vi kräver dessutom samverkan från publiken. Vi repar en helhet, inte bara musik.
Vi fuskade egentligen till oss rätt mycket publik i början. Vi gick ut med att det var stor fest och hit kommer alla gå och i tillägg så sa vi att vi spelar också. Sedan ändrade vi det till att vi spelar och så slängde vi med en fest, till att det blev bara vi spelar. Så vande vi in att det blev en kul kväll och det funkade jättebra för oss. Det är ett hett tips till unga band, dra igång en fest, döp den till något dumt som sätter sig i folks skalle och sen spelar ni, avslutar han.

Bandet äntrade scenen vid 23.30 och då var förväntningsvärdet uppe i taket hos publiken. Tranås kunde sitt Hoffmaestro & Chraa och alla var med på noterna. Ett sådant ös är sällan skådat som det här elvamannabandet bjöd på. Kvällen till ära var de en man kort på grund av en kommande liten bebis. Men det var verkligen fullt på scenen med dubbla trumset och tio joggandes, hoppande, skuttande och springande killar på scenen i en show av ljus och ljud och rök. Vakterna hade fullt upp med att undvika olyckor längst fram vid kravallstaketet, och det var många som fick dras över när trycket hårdnade bakifrån.

Norge, Tyskland och Holland står på tur i vinter, men först är det dags för välbehövlig paus och återhämtning. Samtidigt släpper de sin nya skiva 6 oktober Skank-a-tronic punkadelica som går att förboka genom deras hemsida www.hoffmaestro.com.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar