lördag 16 oktober 2010

Nyckelharpa slog an i Askeryd






I Askeryds kyrka värmde och berörde riksspelmannen Åsa Jinder vid många själar

Hon är inte bara riksspelman utan också rikskändis Åsa Jinder som i 34 år underhållit och skapat. Hon skulle bli författare och det blev hon, men hon blev också artist, kompositör, textförfattare, producent, musikarrangör. Skrivandet är fortfarande nummer ett.
-Skriva är den svåraste uttrycksformen för mig, men också den roligaste, säger Åsa Jinder.
Nyckelharpan såg hon växa fram i barndomshemmet då hennes pappa byggde den. Hon spelade på den i smyg och övade in pappans repertoar. En dag frågade han alla barnen vem det var som spelade på harpan och Åsa trädde fram. Då togs hon med till en lärare där hon undervisades i ett och ett halvt år. Som 15-åring släpades hon med av pappan, till en jury på åtta åldersstigna herrar. Hon skulle provspela för att bli riksspelman och det blev hon. Hon mottog Zornmärket i silver och blev därmed landets yngsta riksspelman. Hon är också den enda nyckelharpsspelerskan som kan leva på sin musik och sitt skapande.
-Bredden har gjort att jag överlevt, säger hon.
Åsa Jinder är jordnära, glad och framåt. Hon säger att hon gärna säger ja till saker och då händer det allt möjligt. Hon har mött många inspirerande människor genom åren och arbetat med många av de stora.
En spelning hon gärna berättar om är när hennes egna musiker var på semester och Benny Andersson satte sig vid pianot som vikarie.
-Han spelade så fantastiskt vackert, utbrister Åsa med glitter i sina ögon. Ett annat kärt minne är den spelning hon tackade ja till vid en middag. Mer information skulle hon få en vecka innan det var dags. När så telefonen ringde fick hon veta att det var på kronprinsessan Victorias och Daniels förlovningsmiddag hon skulle framträda vid. De hade särskilt önskat sig två sånger. Det var Av längtan till dig och Nu är tid att leva. När Åsa sjöng, så sjöng Victoria med, samtidigt som hon strök Daniels kind och detta berörde Åsa starkt.
-Det var en stor ära att få sjunga för det blivande brudparet, säger Åsa.
I den nära fullsatta kyrkan i Askeryd i lördags varvades det med körsång framförd av Askeryds kyrkokör, samt solosång och ackompanjemang på gitarr av Jonas Otter, Åsas make och sång och musik av och med Åsa Jinder. Det blev stående ovationer då hon avslutade den mörka och kyliga höstkvällen med just Av längtan till dig som föregicks av hennes svenska version av You raise me up; Rör vid min själ.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar