onsdag 13 april 2011

Gården som vaknar till liv efter vintern















Under hela året råder det full aktivitet på Lilla Lodhults gård i Norra Vi socken som drivs av bröderna Agne och Örjan Carlsson.

När nu snön försvunnit och värmen börjar stiga så är det andra sysslor som behöver göras, vid sidan om alla de andra dagliga göromålen som pågår då man har mjölkkor. Klockan fyra går de upp på morgonen och börjar i ladugården vid halv fem. Dagarna blir långa och nu när ljustimmarna blir fler, så blir det ett extrapass efter kvällsmjölkningen också.
När veden är färdigkapad och lagd till torkning ska gödslet spridas. Första dagen körde Örjan ut 25 säckar med konstgödsel á 750 kilo på vallarna. Pappa Nils var med och fyllde på gödsel i spridaren under dagen. Sidoarrendena fick sitt först. Som medlem i Vallgruppen får de ständig information. Ett fax från Vallgruppen belyste vikten av att få ut kvävet så fort som möjligt.


Flytgödslet skall också spridas och i år blir det med en nyinköpt gödseltunna. Ännu står den ren och blank bredvid gödselbassängen, men snart skall den fyllas.–Kögodsel blir hårt på ytan och löst inunder, svingödsel blir precis tvärsom, förklarar Örjan Carlsson när han sitter i traktorn och rör upp bassängens innehåll med en omrörare med en propeller i änden, så det ska blandas ordentligt. Efter gödsling kommer sådden som följs av harvning och vältring.
– Så det blir slätt och fint, säger Agne.
Han fortsätter:
– Vid harvning plockar vi sten också om vi hinner. Nu vill vi ju att ungdjuren ska ut och beta så fort det är möjligt. Vi ska försöka klämma in att få ut de medan vårbruket pågår. Maten räcker längre då i plansilon. Djuren blir piggare och renare om de får gå ute. Men det blir rätt stimmigt innan allt det här är gjort, skrattar Agne.
Vildsvinen och mullsorken har ställt till det för dem. Förstaårsvallen i Tullerum har de gått hårt åt.
– Ödeläggelsen tycks öka för varje år även om de två senaste vintrarna har frestat hårt på grisbeståndet så har de förstört mer.Nu blir det att invänta den första vallskörden som brukar bli den första veckan i juni. I fjol fick vi tre fina skördar som gjort att maten till djuren räckt mycket längre, säger Agne.

Till sin hjälp har de drängen Jimmy Axelsson från Svinhult som är ovärderlig. Han är snabb och självgående och van vid jobbet. Fadern samt två bröder är bönder och Jimmy hjälper de alla. Han far mellan gårdarna i Svinhult, Lodhult, Aneby och Lekeryd.
– Friheten är tjusningen med jobbet, säger han.
Snart kommer tid att läggas på att stängsla. Snön ställer till det under vintern och det är många meter stängsel runt betena som måste ses över och sträckas. Vissa stolpar behöver bytas och likaså isolatorer till eltrådarna. Åkern närmast boningshuset plöjdes 1 april. En stor sten drogs upp i dagern och justeringar på plogen behövdes. Det tog extra tid. När det var dags att fortsätta hade det bildats stora smältvattenansamlingar på åkern, vilket gjorde det svårplöjt. Samma dag blåste det rejält och ungskogen lade sig. Det blev extra skogsarbete i form av att kapa timmer dagen efter och snabbt få undan de kullblåsta stammarna.Kaffetermosen är väl använd och får åka med såväl i skogen som i traktorn. Rasterna är korta.Radio Östergötland i hörselkåporna håller bönderna uppdaterade med det senaste. Så fort det går ska ungdjuren ut på bete. Mjölkkorna hålls närmast ladugården så de smidigt kan flyttas in och ut vid mjölkning. Dräktiga kvigor och ungdjur går på andra beten. Det är ju inte bara gården det jobbas på. Husen som bröderna bor i kräver sitt. I sommar ska Örjans boningshus målas om är det tänkt och Agne ska bygga pannrum till sitt hus. Ett tak ska byggas på nya maskinhallen. Pålarna grävdes ner i fjol och i år ska bygget fortskrida. Ständiga underhåll och förbättringar görs här och var. När man arbetar med djur kan vad som helst hända. En ko blir sjuk och veterinären måste ut, eller så är det dags att seminera brunstiga kvigor innan det är för sent och de får vänta i tre veckor till, till nästa brunst.Ständigt föds det nya kalvar på gården. Två tvillingpar har det blivit sen jul. Örjan berättar:- Det är inte så sannolikt att man lyckas få en kviga dräktig som är tvilling med en tjur. Procenten är låga för att det ska lyckas. Om det däremot är två kvigor så brukar det gå bra.De små kalvarna växer och ska flyttas från sina kalvboxar till en större avdelning och sen vidare ut till lösdriften. Så föds det nya och fyller på. Traktorn surrar på åkern och ränderna sträcker sig raka och fina bakom plogen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar