måndag 14 november 2011

PingvintröjorDe sex första färdiga små tröjorna.
Allting började för en och en halv vecka sedan...

Tidningen Land fiskades upp ur brevlådan som sig bör på fredagar. Däri fångades mitt intresse av en artikel om dvärgpingviner som blivit oljeskadade vid Nya Zeeland. En stickbeskrivning medföljde och förklaringen i att hjälpa de små liven med tröjor så de inte fick i sig oljan från fjädrarna, så även en adress, dit man kunde skicka de färdiga tröjorna.

Det här är nåt för Lyan! tänkte jag. Dagen efter for jag över till kära svärmor
som är utrustad med scanner.
Svärmor Sylvia Carlsson var först att få fart på stickorna i pingvinräddningsaktionen.
Hon scannade av artikeln och skrev ut den. På söndagen var det dags för styrelsemöte på Lyan och jag tog med mig artikeln. VI KÖR! Bra idé, sa gänget som aldrig bangar för nya event. Så mejlade jag lokalreportern och meddelade att vi ämnade starta stickcafé om en vecka för att rädda pingviner.
När han skrivit sin artikel och den låg i datorsystemet reagerade TT, Tidningarnas Telegrambyrå och drevet startade! Sambon hörde på nattradion i lagårn att det snackades om "mina pingvintröjor". Ett par timmar senare ringde Radio Jönköping. När jag lagt på ringde TV4 Norrköping, sen Östnytt, TV4 Jönköping, Lotta Bromés redaktion...Därimellan ringde ordförande Simon Spaak i Lyan, lokalreportern i Ydre, och vice ordförande i Lyan Lottie Rääf...vi pratade ett antal gånger under förmiddagen. Lottie hade redan varit med i P3´s Lyssna: Morgonpasset i P3">morgonpassetPå facebook skrev vännerna:
Svenska Dagbladet skriver om det, Aftonbladet med, Corren.....
Vi hade två timmar på oss innan tv-teamen skulle komma. Inte ville de vänta till nästa måndag! Ringde några desperata samtal till för att få tag i folk, garnnystan i ull, och stickor. Plockade upp svärmor och for in till Lyan till kl 12.
Hela tiden ringde telefonen. Om vi hade upptäckt en oljefyndighet hade det inte varit mer uppståndelse tror jag, än vad det var den här dagen.

På Lyan satte vi igång stickorna. Svärmor hade redan hunnit sticka färdigt tre stycken innan och de hade hon med sig.http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyhetskanalen?title=nyhetskanalen&videoid=774267&utm_medium=sharing&utm_source=permalink&utm_campaign=tv4play.se
De tre tv-teamen kom och filmade, intervjuade och ifrågasatte om det här verkligen fungerade, då någon naturmänniska uttalat sig skeptiskt. Vi hänvisade till The penguin fundation som gjort det här jobbet förut och det var en beprövad metod efter oljekatastrofen vid Tasmanien 2002..
Nu ska ni inte tro att dag två blev så mycket lugnare. Klockan 06.20 var jag med via telefon i direktsänding hos TV4s godmorgonsoffa. Därefter , redan kvart över sju var det Gomorron Östergötland i radio Östergötland .
Under dagen hann jag med några varv på den egna stickningen i grått ullgarn som jag köpt på Zick Zack i Eksjö. Vid ett tiden ringde tidningen Land....
De var jätteglada att vi anammat deras upprop och gjorde därmed en intervju, med löfte om en uppföljning när det var dags för första sändningen. Kort därefter ringde en journalist från den engelska nättidningen www.thelocal.se och där lades artikeln upp blixtsnabbt...http://www.thelocal.se/37288/
Lite senare på kvällen när vi äntligen skulle sjunka ner i soffhörnet ringde Expressen..
Efter tv-inslagen där Filip Rääf sågs sticka för första gången i sitt liv, blev han uppringd också och fick vara med i en intervju i lördags på radion. Klippet har jag inte hittat än dessvärre.
Det finns alltid surbullar som ska kritisera och det vittnar alla nätartiklars kommentarer om som tror att detta är skräp, eller rent av farligt för fåglarna etc etc.
Men det finns folk i vår närhet också som kommer med kommentarer som att :"varför hjälper vi inte barn som svälter istället?"
Det är jättefint att hjälpa barnen vilket jag antar att de gör som säger att vår hjälp borde gå dit, men det finns massor som behöver hjälp. Det fastnar sälar och delfiner i fiskarnas nät, det tjuvskjuts djur världen över för sina skinn, betar eller annats skull.
Varför vi valde pingvinerna?
För att det behöver vår hjälp här och nu, vi vet var vi skall skicka dem, och hjälpen går fram på ett eller annat sätt. Antingen genom att de bär tröjorna, eller genom att de säljs till förmån för pingvincentret. Dessutom, inte att förringa så har vi väldigt roligt när vi nu kan träffas över generationsgränserna, där gammal lär ung att sticka, vi fikar och planerar nästa projekt! Idag kunde vi konstatera att sju stycken pingvintröjor redan är klara och fler är på gång!
Det finns goa och glada människor också i vårt kölvatten! Annika och Börje Gunnarsson har donerat 500 kronor till garn, Ydre hantverk har skänkt en hel kasse garn samt lite stickor. Damer har hört av sig från Ängelholm, Helsingborg och Linköping för att få sticka för oss och det är underbart!
Det är i Ydre det händer, där gör vi på Lyan det omöjliga möjligt!
Länkar:
/Anna-Karin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar